Kunststof of aluminium kozijnen

Wil je je houten kozijnen vervangen, maar twijfel je nog of het kunststof of aluminium kozijnen moeten worden? Met alle verschillende materialen en uitvoeringen die er tegenwoordig zijn, is het lastig kiezen welk type kozijn het beste bij jouw woning past. Om een goede keuze te kunnen maken, is het dan ook belangrijk om te weten wat de verschillen zijn. We zetten ze hieronder op een rijtje.

1. Levensduur

Een kunststof kozijn gaat gemiddeld vijftig jaar mee. De aluminiumversie zo’n tien jaar korter. Dat komt onder andere doordat aluminium gaat oxideren wanneer het in contact komt met andere metalen, zoals koper, lood en staal.

2. Onderhoud

Zowel kunststof als aluminium kozijnen zijn onderhoudsvriendelijk. Dat komt doordat ze amper vuil aantrekken en voorzien zijn van een beschermlaag. Beide hoef je maar zo’n twee à drie keer per jaar schoon te maken. Lees meer over kunststof kozijnen schoonmaken.

3. Klassieke uitstraling

Hierin verschillen kunststof en aluminium kozijnen het meest. Kunststof kozijnen zijn verkrijgbaar met houtlook en rechte hoekverbindingen, waardoor ze bijna niet van hout te onderscheiden zijn. Aluminium biedt die mogelijkheid niet en zal er dus altijd strakker en moderner uitzien. Met een jarendertigwoning kun je dus prima voor kunststof kozijnen gaan. Aluminium past minder goed bij traditionele architectuur. Lees meer over kunststof kozijnen met houtlook.

4. Slanke profielen

Aluminium kozijnprofielen zijn vaak smaller dan kunststof kozijnprofielen. Voor veel mensen is deze strakke en subtiele uitstraling een belangrijke reden om voor aluminium te kiezen. Bekijk de aluminium kozijnen van Mondana.

5. Meerdere kleuren

Kunststof en aluminium kozijnen zijn beide in meerdere kleuren verkrijgbaar. Bij Weru kun je voor je kunststof kozijnen zelfs kiezen uit meer dan 200 verschillende kleuren, ook met houtlook en parelstructuur.

6. Kleurvast

Oudere houten kozijnen beginnen over het algemeen na een aantal jaar te verkleuren. Aluminium of kunststof kozijnen van kwaliteitsmerken als Weru en Mondana zijn kleurvast. Daarmee hoef je dus nooit meer je kozijnen te schilderen.

7. Overschilderen

Ben je de kleur van je kozijnen na een tijdje zat? Schilderen van aluminium kozijnen wordt over het algemeen afgeraden. Kunststof kozijnen kun je in veel gevallen overschilderen en een andere kleur geven. Lees hier hoe dat in z’n werk gaat: kunststof kozijnen schilderen.

8. Aanschafkosten

Kunststof kozijnen zijn voordeliger in aanschaf dan aluminium kozijnen.

9. Totale kosten inclusief onderhoud

Ook in de kosten op lange termijn zijn kunststof kozijnen het meest aantrekkelijk. Dat komt door niet alleen door de lagere aanschafkosten, maar ook door de langere levensduur.

10. Inbraakwerend

Kunststof en aluminium kozijnen beschermen je huis allebei goed tegen inbraak. Zeker vergeleken met houten kozijnen zijn beide kozijnsoorten zeer inbraakwerend. Ook de sloten en het type glas in de kozijnen hebben invloed op de inbraakwerendheid van je woning. Bij Weru krijg je daarom standaard inbraakwerend beslag.

11. Isolatie

Met kunststof kozijnen houd je meer warmte binnen en meer kou buiten dan met aluminium kozijnen. Kunststof kozijnen zijn namelijk dikker, met vanbinnen meer lucht in verschillende luchtkamers. Hoe meer van deze kamer, hoe beter het kozijn isoleert. Kozijnen van Weru hebben minimaal vijf luchtkamers. Daarnaast maakt het voor de isolatiewaarde natuurlijk veel uit welk glas je kiest: HR++ of HR+++.

12. Brandveiligheid

Kunststof en aluminium kozijnen beschermen allebei goed tegen brandgevaar. Kunststof werkt zelfs licht dovend en zorgt ervoor dat de brand niet verergert, in tegenstelling tot houten kozijnen.

13. Zeer groot raamoppervlak

Aluminium is sterker dan kunststof en daarom het meest geschikt voor zeer grote raampartijen.

Verschillen kunststof en aluminium kozijnen

We vatten de 13 verschillen tussen kunststof en aluminium kozijnen nog even voor je samen in een handig overzicht:

VerschilKunststofAluminium
1. Levensduur
2. Onderhoud
3. Klassieke uitstraling
4. Slanke profielen
5. Meerdere kleuren
6. Kleurvast
7. Overschilderbaar
8. Aanschafkosten
9. Totale kosten
10. Inbraakwerend
11. Isolatie
12. Brandveiligheid
13. Groot raamoppervlak
De verschillen tussen kunststof kozijnen en aluminium kozijnen in een overzichtelijke tabel.

Worden het kunststof of aluminium kozijnen?

Hopelijk helpt dit overzicht je een beetje om te beslissen of het kunststof of aluminium kozijnen worden. Heb je nog vragen? Neem contact op. In een persoonlijk adviesgesprek vertellen we graag meer over de verschillen.

Gratis en vrijblijvend adviesgesprek

Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

  • Onze adviseurs hebben geen verkooptargets
  • We bespreken rustig op je gemak al jouw wensen
  • Je ontvangt vervolgens een heldere offerte
  • Vragen? Dan staan we altijd voor je klaar
  • Ga je akkoord? Dan gaan we voor je aan de slag

Onze showroom staat in Sassenheim, vlak bij de afrit van de A44. Ambra Kozijnen is actief in het gebied tussen Haarlem, Alphen aan den Rijn en Den Haag.

Kaart van het werkgebied van Ambra Kozijnen

Vul je gegevens in, dan nemen onze adviseurs snel contact met je op:

Google reCaptcha: ongeldige sitesleutel.

Keuzestress?

Er zijn ontzettend veel opties en mogelijkheden. Zoveel, dat het best een beetje kan gaan duizelen. Bezoek onze showroom of maak een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek bij je thuis. Dan bespreken we je wensen en wat er allemaal mogelijk is. Bovendien krijg je een heldere offerte zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Bel 0252-83 09 95 of mail naar info@ambrakozijnen.nl.

Onze merken

Kunststof kozijnen, deuren en schuifpuien van Weru

Aluminium kozijnen, deuren, schuifpuien en glaswanden van Mondana

VELUX dakramen in alle vormen, formaten en types

KeJe en Verano horren en raamdecoratie voor kunststof en aluminium kozijnen

Kijk ook eens bij ons broertje:
Bekijk website