Kozijnen vervangen / kunststof kozijnen plaatsen

Je hebt de ideale kleur en stijl kunststof kozijnen voor je huis gevonden, je ziet al helemaal voor je hoe ze straks in de gevel staan. We hebben de offerte ondertekend en de kozijnen besteld bij Weru. Vervolgens maken we een afspraak om je nieuwe kozijnen te plaatsen zodra ze bij ons zijn geleverd. Wat kun je precies verwachten op die dag? Hoe lang duurt kozijnen vervangen? En hoe kun je je daar het beste op voorbereiden? Dat leggen we hieronder uit. Stap voor stap.

Stap 1: Kozijnen vervangen voorbereiden

Jij bent zuinig op je spullen. Wij ook. Daarom zorgen we dat we niets beschadigen. Om de dag nog soepeler te laten verlopen, kun je voordat we met de nieuwe kozijnen voor de deur staan alvast de ruimte rondom het raam vrijmaken. Haal de vensterbanken leeg, de gordijnen én de gordijnrails van het plafond. Schuif meubels naar achteren, minimaal een meter van het raam, en dek ze af. Vergeet ook geen zeil over de vloer te leggen.

We plaatsen de kozijnen meestal vanaf de buitenkant van het huis, maar het werkt het handigst als we van alle kanten bij de kozijnen kunnen. En daarbij genoeg ruimte hebben.

Stap 2: Kozijnen nameten

Uiteraard hebben we je kozijn opgemeten voordat we de bestelling bij Weru plaatsten. En de maten doorgegeven voor productie. Het allerbelangrijkst is dat de kozijnen goed aansluiten op de muur. Daarom beginnen we het plaatsen met het nogmaals opmeten van de oude en de nieuwe kozijnen. Zodat we er zeker van zijn dat alles perfect past.

Kozijnen vervangen: eerst de oude verwijderen.
Kozijnen vervangen: eerst de oude verwijderen.
Kozijnen vervangen: de waterslag (raamdorpel) blijft gewoon zitten, maar de vensterbank wordt hier meteen vernieuwd.
De waterslag (raamdorpel) blijft gewoon zitten, maar de vensterbank wordt hier meteen vernieuwd.

Stap 3: Oude kozijnen verwijderen

Kloppen alle afmetingen? Dan beginnen we met het verwijderen van de oude kozijnen. Voorzichtig en secuur, zodat we de muren niet beschadigen. Het demonteren gebeurt in twee stappen. Eerst halen we het glas en de draaiende delen weg. Daarna zagen we het frame in stukken, zodat we het gehele kozijn kunnen losbreken.

Is dat er helemaal uit, dan maken we de spouw netjes schoon en luchtdicht. Want er blijven altijd wel wat spijkers, hout- of verfresten achter.

Stap 4: Stelkozijn plaatsen

We plaatsen de kunststof kozijnen niet rechtstreeks in de vrijgekomen ruimte. Eerst zetten we daar een zogenaamd stelkozijn in. Dit is een frame tussen de binnen- en buitenmuur in. Wij gebruiken hiervoor watervast multiplex met tien jaar garantie. In de eerste plaats zorgt dit kader ervoor dat het kunststof kozijn netjes op zijn plek blijft zitten. Maar het voorkomt ook eventuele schade aan je muur. En mooi meegenomen: een stelkozijn geeft je nieuwe kunststof kozijnen een nóg hogere isolatiewaarde, betere inbraakwerendheid en langere levensduur.

Het stelkozijn zetten we met schroeven vast in de spouwlat, dat zorgt voor een stevige verankering. Na montage van het kozijn dichten we de binnenzijde af met purschuim. Tocht krijgt zo geen kans.

Hier worden de kozijnen vervangen door een kunststof kozijn met geïntegreerd rolluik.
Hier worden de kozijnen vervangen door een kunststof kozijn met geïntegreerd rolluik (elektrisch).
Kunststof kozijn plaatsen: het kunststof kozijn is geplaatst, de draaiende delen moeten nog worden geïnstalleerd.
Het kunststof kozijn is geplaatst, de draaiende delen moeten nog worden geïnstalleerd.

Stap 5: Kunststof kozijnen plaatsen

Zijn alle tochtwegen gedicht, dan kunnen we het kunststof kozijn in het stelkozijn gaan zetten. We schroeven ‘m niet meteen helemaal vast, maar stellen alles eerst tot op de millimeter nauwkeurig af. Zodat het helemaal waterpas staat. Op dit moment zit er nog geen glas in het kozijn.

Ondanks het afmeten kan er nog steeds wat ruimte bestaan tussen het kunststof kozijn en het zogeheten spouwblad: de beide wanden van de spouwmuur. Eventuele kieren vullen we daarom op met purschuim. En heb je gekozen voor ventilatieroosters, dan zetten we die nu ook in de kozijnen.

Stap 6: Beglazing installeren

Het raam is nu nog een groot rechthoekig gat in de muur. Tijd om daar iets aan te doen. Zodra alle kieren zijn gedicht en de omlijsting kaarsrecht staat, kunnen we de draaiende delen en daarin het glas bevestigen. Soms is het glas al vooraf in de draaiende delen gezet. Zo niet, dan monteren we eerst de losse delen. Ook weer met de waterpas, uiteraard. Daarna zetten we, heel voorzichtig, het HR++-glas of triple glas in de kozijnen. Glaslatten, die we daarbij ook plaatsen, voorkomen verzakking van het raam.

Kunststof kozijn vervangen eindresultaat: een nieuw kunststof kozijn met roeden en nieuwe vensterbank.
Het eindresultaat: een nieuw kunststof kozijn met roeden en nieuwe vensterbank.
Aan de buitenkant: twee nieuwe kunststof kozijnen met geïntegreerde rolluiken.
Aan de buitenkant: twee nieuwe kunststof kozijnen met geïntegreerde rolluiken.

Stap 7: Afwerking, opruimen en controle

Het begint nu al ergens op te lijken. Wat nog ontbreekt zijn eventuele sloten, horren, jaloezieën, de vensterbank en de afwerking van de randen. Die verzorgen we allemaal tijdens de eindafwerking. Zodat het er tot in detail verzorgd uitziet. Vanbinnen en vanbuiten.

Na de eindafwerking roepen we je erbij en doorlopen we de eindcontrole. We leggen uit wat we precies hebben gedaan en hoe alles werkt, en vragen je of alles naar wens is.

Natuurlijk laten we je niet achter in de rommel. We nemen het afvalmateriaal én de oude kozijnen mee en voeren die op milieuvriendelijke wijze af. Dan hoef jij daarna alleen nog maar de gordijnen op te hangen, de meubels terug te zetten en de vensterbank in te richten.

Hoe lang duurt kozijnen vervangen?

Meestal zijn we met een werkdag klaar. Maar hoe groter je huis en hoe meer ramen het heeft, hoe langer we natuurlijk bezig zijn. Hoe lang het duurt om kunststof kozijnen te vervangen is dus afhankelijk van het type woning.

Kan ik ook zelf kozijnen plaatsen?

Met zo’n stappenplan bij de hand zou je misschien denken dat je ook gewoon zelf je nieuwe kozijnen kunt plaatsen. Maar verkijk je daar niet op. Doe je het net niet helemaal goed, dan bestaat een aanzienlijke kans op warmteverlies of zelfs vochtproblemen. Die kunnen meteen de eerste maanden al zichtbaar worden, maar ook pas na een aantal jaar optreden. En dat zou zonde zijn van de investering, want grote kans dat de kozijnen er dan helemaal uit moeten en je weer nieuwe moet aanschaffen. Net als de investering in kunststof kozijnen zelf, verdienen de kosten voor het plaatsen zich dus helemaal terug. Al helemaal op de lange termijn.

Bezoek onze showroom voor gratis advies en een vrijblijvende offerte. Bel 0252-830995 of mail naar info@ambrakozijnen.nl.
Keuzestress?

Er zijn ontzettend veel opties en mogelijkheden. Zoveel, dat het best een beetje kan gaan duizelen. Bezoek onze showroom of maak een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek bij je thuis. Dan bespreken we je wensen en wat er allemaal mogelijk is. Bovendien krijg je een heldere offerte zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Onze merken

Kunststof kozijnen, deuren en schuifpuien van Weru

Aluminium kozijnen, deuren, schuifpuien en glaswanden van Mondana

Verano raamdecoratie voor houten, kunststof en aluminium kozijnen

KeJe horren, rolgordijnen, plissé en jaloezieën voor kunststof en aluminium kozijnen

Kijk ook eens bij ons broertje:
Bekijk website