Contact

Kunststof of houten kozijn?

Zijn je kozijnen aan vervanging toe? Vraag je dan eerst af welk materiaal het beste bij je woning past: kunststof of houten kozijnen. Dat kan een lastige opgave zijn, want kozijnen bestaan tegenwoordig in eindeloos veel verschillende uitvoeringen. Waar moet je allemaal rekening mee houden? We zetten de belangrijkste verschillen tussen kunststof en houten kozijnen voor je op een rij.

1. Levensduur

Als je kiest tussen hout of kunststof kozijnen, is de levensduur een belangrijke overweging. Bij houten kozijnen is de levensduur afhankelijk van het onderhoud. Als je ze goed onderhoudt, doe je met houten kozijnen zo’n 50 tot 75 jaar. Kunststof kozijnen hoef je amper te onderhouden en gaan zo’n 50 jaar mee.

2. Onderhoud

Kunststof kozijnen zijn zeer onderhoudsvriendelijk. Houten kozijnen daarentegen moet je iedere vijf à tien jaar (laten) schilderen om houtrot en het afbladderen van verf te voorkomen. Lees meer over kunststof kozijnen schoonmaken.

3. Klassieke uitstraling

Houten kozijnen zijn traditioneel. Daarom passen ze goed in een klassieke uitstraling. Maar dat geldt tegenwoordig net zo goed voor kunststof kozijnen met houtlook. Dankzij de houtnerfstructuur en rechte lasverbinding in de hoeken moet je wel heel dichtbij kijken, wil je kunststof kozijnen van echt hout kunnen onderscheiden. Lees meer over kunststof kozijnen met houtlook.

4. Meerdere kleuren

Wat betreft kleur heb je voor zowel kunststof als houten kozijnen veel keus. Onze kozijnendealer Weru biedt kunststof kozijnen in meer dan 200 verschillende kleuren, ook met houtlook en parelstructuur.

5. Kleurvast

Vroeger hadden kozijnen de neiging om te verkleuren. Met kunststof kozijnen van kwaliteitsmerken als Weru hoef je daar niet bang voor te zijn: die zijn zeer kleurvast. Dat geldt ook voor houten kozijnen, alhoewel je die natuurlijk wel om de vijf à tien jaar moet schilderen.

6. Overschilderen

Daarover gesproken… Je verwacht het misschien niet, maar net als houten kozijnen kun je kunststof kozijnen in veel gevallen overschilderen. Dus ben je de kleur zat, dan kun je die eenvoudig aanpassen. Lees hier hoe dat in z’n werk gaat, kunststof kozijnen schilderen.

7. Constructief

In tegenstelling tot houten kozijnen zijn kunststof kozijnen niet constructief. Dat wil zeggen dat ze niet veel gewicht kunnen dragen. Wil je je houten kozijnen vervangen door kunststof kozijnen, dan is het dus belangrijk om eerst vast te stellen of je huidige kozijnen wel een dragende functie hebben. Als dat het geval is, nemen we bij het plaatsen van kunststof kozijnen maatregelen om gebrek aan ondersteuning in het metselwerk te voorkomen.

8. Aanschafkosten

Voor kunststof kozijnen betaal je in de regel minder dan voor houten kozijnen. Het prijsverschil is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het merk en de uitvoering. En natuurlijk spelen opties als houtlook en een rechte lasverbinding ook een rol.

9. Totale kosten inclusief onderhoud

Ook in totale kosten zijn kunststof kozijnen gunstiger dan houten. Naast de lagere aanschafkosten vragen ze veel minder onderhoud. Met kunststof kozijnen heb je tenslotte niet iedere vijf à tien jaar hoge schilderkosten.

10. Inbraakwerend

Kunststof kozijnen beschermen beter tegen inbraakgevaar dan houten kozijnen. Komt doordat kunststof robuuster en beter afgesloten is dan hout. Hierdoor zijn kunststof kozijnen niet makkelijk open te breken met een koevoet. Met kunststof kies je dus voor meer veiligheid. Ook de sloten en het type glas in de kozijnen hebben invloed op de inbraakwerendheid van je woning. Bij Weru krijg je daarom standaard inbraakwerend beslag.

11. Isolatie

Ramen en deuren zijn een zwaarwegende factor in de totale isolatiewaarde van een woning. Daarom is het belangrijk om te weten dat kunststof veel beter isoleert dan hout. Kunststof profielen zijn namelijk opgebouwd uit verschillende luchtkamers. En hoe meer kamers, hoe beter het kozijn isoleert. De kozijnen van Weru bestaan zelfs uit minimaal vijf van deze luchtkamers. Bovendien hebben kunststof kozijnen een dubbele kierdichting, met op twee plekken tochtprofielen van rubber. Dat maakt kunststof kozijnen veel meer winddicht dan houten kozijnen.

Natuurlijk heeft ook het glas invloed op de isolatiewaarde. HR+++ (triple glas) isoleert nóg beter dan HR++ en gewoon dubbelglas.

12. Brandveiligheid

Het zal je niet verbazen dat kunststof kozijnen brandveiliger zijn dan houten. Omdat kunststof moeilijk ontvlambaar is – in tegenstelling tot hout – en zelfs licht dovend werkt, zullen kunststof kozijnen een brand niet verergeren. Ook wat brand betreft bieden kunststof kozijnen dus meer veiligheid dan kozijnen van hout.

13. Zeer groot raamoppervlak

Houten en kunststof kozijnen zijn ongeveer even geschikt voor grote raamoppervlakken. Aluminium kozijnen zijn het meest geschikt voor zeer grote ramen. Lees meer over de keuze voor kunststof of aluminium kozijnen.

Overzicht verschillen: kunststof of houten kozijnen

We vatten de 13 verschillen tussen kunststof en houten kozijnen nog even voor je samen in een handig overzicht. Zo weet je meteen of houten kozijnen vervangen voor kunststof voor jou een goed idee is, of misschien toch niet.

VerschilKunststofHout
1. Levensduur
2. Onderhoud 
3. Klassieke uitstraling
4. Meerdere kleuren
5. Kleurvast
6. Overschilderbaar
7. Constructief 
8. Aanschafkosten 
9. Totale kosten 
10. Inbraakwerend 
11. Isolatie 
12. Brandveiligheid 
13. Groot raamoppervlak
De verschillen tussen kunststof kozijnen en houten kozijnen in een overzichtelijke tabel.

Wat wordt het: hout of kunststof kozijnen?

Dit overzicht helpt je hopelijk om te bepalen of kunststof of houten kozijnen worden. Heb je nog vragen? In een persoonlijk adviesgesprek bespreken we vrijblijvend de mogelijkheden voor jouw persoonlijke situatie.

Gratis en vrijblijvend adviesgesprek

Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

  • Onze adviseurs hebben geen verkooptargets
  • We bespreken rustig op je gemak al jouw wensen
  • Je ontvangt vervolgens een heldere offerte
  • Vragen? Dan staan we altijd voor je klaar
  • Ga je akkoord? Dan gaan we voor je aan de slag

Onze showroom staat in Sassenheim, vlak bij de afrit van de A44. Ambra Kozijnen is actief in het gebied tussen Haarlem, Alphen aan den Rijn en Den Haag.

Kaart van het werkgebied van Ambra Kozijnen

Vul je gegevens in, dan nemen onze adviseurs snel contact met je op:

Google reCaptcha: ongeldige sitesleutel.

Keuzestress?

Er zijn ontzettend veel opties en mogelijkheden. Zoveel, dat het best een beetje kan gaan duizelen. Bezoek onze showroom of maak een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek bij je thuis. Dan bespreken we je wensen en wat er allemaal mogelijk is. Bovendien krijg je een heldere offerte zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Bel 0252-83 09 95 of mail naar info@ambrakozijnen.nl.

Onze merken

Kunststof kozijnen, deuren en schuifpuien van Weru

Aluminium kozijnen, deuren, schuifpuien en glaswanden van Mondana

VELUX dakramen in alle vormen, formaten en types

KeJe en Verano horren en raamdecoratie voor kunststof en aluminium kozijnen

Kijk ook eens bij ons broertje:
Bekijk website