Mijn HR-glas is beslagen, is dat erg?

Condens op je HR-glas? Geen zorgen, dat is meestal niet erg. Sterker nog, vaak wijst het op uitstekende isolatie. Maar in zeldzame gevallen kan het wel op een probleem wijzen. Hieronder vertellen we je alles wat je moet weten over de drie soorten condensvorming op HR-glas, en wat je eraan kunt doen.

Condensvorming op HR-glas? Waarschijnlijk niets aan de hand.
Condensvorming op HR-glas? Waarschijnlijk niets aan de hand.

1. Condens op de buitenkant van HR-glas

Verreweg de meeste condens vormt zich op de buitenkant van HR-glas, zeker ’s ochtends in het voor- en najaar. En dat is goed nieuws: je ramen isoleren uitstekend! De condens is het gevolg van een lage buitentemperatuur en een hoge luchtvochtigheid. Het ontstaat doordat je ramen effectief de kou buitenhouden, en de warmte juist binnen. Zodra de temperatuur stijgt, verdwijnt de condens vanzelf weer.

2. Condens op de binnenkant van HR-glas

Zie je kleine druppels op de binnenkant van je isolatieglas? Dat betekent dat de luchtvochtigheid in huis hoog is. Het wijst dus niet op een probleem met je kozijnen of het glas of de isolatie. Wel wijst het erop dat je woning niet optimaal geventileerd is. Dat is niet goed voor je gezondheid, en maakt het moeilijker om je huis te verwarmen. Open daarom de ventilatieroosters of het raam. Zo laat je frisse lucht binnen en verlaag je de luchtvochtigheid (én je energierekening).

3. Condens tussen de glasplaten van HR-glas

Het komt niet vaak voor, maar er kan ook condensvorming ontstaan tussen de glasplaten van HR-glas. Dit valt soms niet meteen op: vanbinnen lijkt alsof het glas vanbuiten is beslagen, en andersom. Kijk daarom eens goed, zie je druppels tussen de glasplaten? Bel dan een glaszetter, het glas is mogelijk lek en isoleert niet meer goed. En dat wil je zo graag verhelpen.

Altijd belangrijk: ventileren!

Ventilatie is net zo belangrijk als isolatie. Een beetje condens kan geen kwaad, maar je wilt niet dat het binnenshuis vochtig wordt. Dat kan de muren en vloeren aantasten en leiden tot schimmelvorming. Maar de oplossing is simpel: ventileren! Je kunt kozijnen, deuren en puien allemaal van ventilatieroosters voorzien. Als je daarbij voor kunststof kozijnen kiest, bereik je de allerbeste isolatiewaarde. Bovendien is ventileren heel het jaar prettig, ook ’s zomers als het warm wordt.

Dit geldt voor alle soorten HR-glas

De informatie op deze pagina geldt voor alle soorten HR-glas:

  • HR-glas: hoogrendementsglas heeft een warmtereflecterende coating aan de binnenkant van het dubbelglas. Dat zorgt voor betere isolatie.
  • HR+ glas: hoogrendementsglas dat is gevuld met edelgas (argon of krypton) voor nog betere isolatie.
  • HR++ glas: HR+ glas met een bredere spouw voor nog weer betere isolatie.
  • HR+++ glas: bestaat eigenlijk niet, maar wordt wel gebruikt als onofficiële naam voor triple glas. Driedubbelglas heeft, de naam zegt het al, drie ruiten en isoleert het allerbeste.

Jouw huis optimaal isoleren met kunststof kozijnen en HR-glas?

Wil jij je stookkosten verlagen en profiteren van de vele voordelen van kunststof kozijnen, hoogrendementsglas en ventilatieroosters? Er zijn meer mogelijkheden dan we hier kunnen opnoemen. Neem daarom gerust contact met ons op. We helpen je graag op weg.

Gratis en vrijblijvend adviesgesprek

Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

  • Onze adviseurs hebben geen verkooptargets
  • We bespreken rustig op je gemak al jouw wensen
  • Je ontvangt vervolgens een heldere offerte
  • Vragen? Dan staan we altijd voor je klaar
  • Ga je akkoord? Dan gaan we voor je aan de slag

Onze showroom staat in Sassenheim, vlak bij de afrit van de A44. Ambra Kozijnen is actief in het gebied tussen Haarlem, Alphen aan den Rijn en Den Haag.

Kaart van het werkgebied van Ambra Kozijnen

Vul je gegevens in, dan nemen onze adviseurs snel contact met je op:

Google reCaptcha: ongeldige sitesleutel.

Keuzestress?

Er zijn ontzettend veel opties en mogelijkheden. Zoveel, dat het best een beetje kan gaan duizelen. Bezoek onze showroom of maak een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek bij je thuis. Dan bespreken we je wensen en wat er allemaal mogelijk is. Bovendien krijg je een heldere offerte zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Bel 0252-83 09 95 of mail naar info@ambrakozijnen.nl.

Onze merken

Kunststof kozijnen, deuren en schuifpuien van Weru

Aluminium kozijnen, deuren, schuifpuien en glaswanden van Mondana

VELUX dakramen in alle vormen, formaten en types

KeJe en Verano horren en raamdecoratie voor kunststof en aluminium kozijnen

Kijk ook eens bij ons broertje:
Bekijk website