Bespaar stookkosten: woning verduurzamen met kunststof kozijnen, deuren en puien

Of de wintermaanden nu voor de deur staan of niet: het is altijd een goed moment om na te denken over het verduurzamen van je woning. Want met een goed geïsoleerde gevel hou je ’s winters de warmte binnen en ’s zomers de hitte buiten. Heb je oude kozijnen en ramen in huis? Dan heb je een kans om je stookkosten flink te verlagen. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Met kunststof kozijnen en isolatieglas.

Houten kozijnen?

Vroeger werden vrijwel alle deuren en kozijnen van hout gemaakt. Je ziet ze nog regelmatig in Nederlandse huizen, maar veel ervan zijn verouderd of niet goed onderhouden. En die laten een hoop tocht naar binnen, waardoor je ’s winters extra moet stoken. Heb jij oude houten kozijnen in huis? Met enkelglas of ouderwets dubbelglas? Dan is het hoog tijd om je woning te verduurzamen. Je kunt namelijk echt grote isolatiewinst boeken.

Woning verduurzamen met superisolerende kunststof kozijnen van Weru.
Erker met superisolerende kunststof kozijnen van Weru.

Woning verduurzamen: kunststof is koning

Moderne kozijnen worden vaak van staal, aluminium of kunststof gemaakt. Welke het beste isoleert? Kunststof. Een veelzijdig materiaal dat je bovendien helemaal naar eigen hand kan zetten, met keuze uit verschillende structuren, honderden kleuren en allerlei aanvullende mogelijkheden. Als je je woning zo goed mogelijk wilt isoleren en zo min mogelijk wilt stoken, dan wil je kunststof kozijnen. Zeker in combinatie met HR++ of triple glas (zie verderop).

Profiteren van kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen worden gemaakt van pvc, een flexibel en veelzijdig materiaal. Kunststof isoleert heel goed doordat de profielen zijn voorzien van isolatiekamers (tot wel 7). Die kamers houden lucht vast, kou buiten en warmte binnen. (En zomers andersom.) Verzot op hout? Ga dan voor kunststof kozijnen met houtlook, inclusief superrealistische houtnerf.

Detailfoto van de erker hierboven: realistische houtnerf en rechte lasverbindingen.
Detailfoto van de erker hierboven: realistische houtnerf en rechte lasverbindingen.

Besparen met kunststof deuren

Oude deuren laten veel tocht binnen, ook als ze gesloten zijn. Een moderne kunststof voordeur maakt dan ook een groot verschil voor de isolatie van je woning. Bovendien zijn kunststof deuren beschikbaar in allerlei soorten en maten, met vele aanvullende opties en glassoorten. En ze zijn zeer inbraak- en brandwerend. Een deur van kunststof is de veiligste en duurzaamste keuze.

Kunststof kozijn met ventilatierooster en kunststof voordeur, allebei van Weru.
Vlak kunststof kozijn met ventilatierooster en kunststof voordeur, allebei van Weru.

Isolerende (schuif)puien

Een slecht isolerende (schuif)pui is een groot tochtgat. Daar valt dus veel isolatiewinst te boeken. Kunststof puien isoleren uitstekend en zijn net als kunststof kozijnen verkrijgbaar in talloze kleuren. En ze staan eveneens bekend om hun veilig- en duurzaamheid. Je kan kiezen uit verschillende varianten: van normale puien tot hef- en kiepschuifpuien met allerlei vergrendelmogelijkheden.

Kunststof hefschuifpui van Weru met ventilatierooster.
Kunststof hefschuifpui van Weru met ventilatierooster.

Huis verduurzamen met isolatieglas (HR glas)

Niet alleen de kozijnen zijn belangrijk voor isolatie, het glaswerk ook. Combineer kunststof kozijnen daarom met hoogrendementsglas (HR-glas). Dat isoleert veel beter dan ouderwets dubbelglas doordat de glasplaten zijn afgewerkt met een speciale coating. Bij HR+ glas is de spouw (de ruimte tussen de glasplaten) niet met lucht gevuld, maar met edelgas voor nog betere isolatie. HR++ glas heeft bredere spouwen voor nog weer betere isolatie. En HR+++ (triple glas) heeft zelfs drie glasplaten en twee spouwen.

Woning verduurzamen met kunststof kozijn met triple glas
Hier zie je goed hoe triple glas is opgebouwd.

Isolatiewinst (U-waarden)

De isolatiewaarde van kozijnen (inclusief het glas) wordt aangegeven met de zogenaamde U-waarde. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie. Hieronder zie je de verschillen tussen normaal glas en isolatieglas.

  • Enkelglas heeft een gemiddelde U-waarde van 5,8 en laat veel warmte door.
  • Ouderwets dubbelglas heeft een gemiddelde U-waarde van 2,8 en laat eveneens warmte door.
  • HR++ glas heeft een U-waarde van 1,0 tot 1,1 en houdt veel warmte vast.
  • HR+++ glas heeft een U-waarde van 0,5 tot 0,6 en houdt vrijwel alle warmte binnen.

Hoeveel kuub gas bespaar je?

  • Door over te stappen van enkelglas naar HR++ glas bespaar je jaarlijks zo’n 40 kuub gas per vierkante meter beglazing.
  • Stap je over op triple glas? Dan bespaar je zelfs 45 kuub gas per vierkante meter beglazing.
  • Dubbelglas vervangen loont eveneens: je bespaart jaarlijks 15 kuub gas voor elke vierkante meter dubbelglas die je vervangt door HR++ glas.
  • En je bespaart 20 kuub gas voor elke vierkante meter dubbelglas die je vervangt door triple glas.

Het resultaat? Minder warmteverlies en lagere stookkosten! Dat maakt je woning verduurzamen natuurlijk wel heel aantrekkelijk. Bereken je jaarlijkse besparing als volgt: aantal vierkante meter glas dat je vervangt x besparing per vierkante meter x gastarief per kuub.

Ventilatieroosters

Ventilatie = isolatie. Dat klinkt misschien tegenstrijdig: ventilatieroosters laten toch juist koude lucht binnen? Klopt, maar ventilatie maakt de lucht in huis minder vochtig. En hoe droger de lucht, hoe sneller én goedkoper je het huis verwarmt. Met ventilatieroosters lucht je je woning het hele jaar moeiteloos door. Da’s trouwens ook prettig wanneer de temperatuur weer stijgt.

Woning verduurzamen met lassieke Weru voordeur en kunststof kozijnen met ventilatieroosters.
Klassieke Weru voordeur en verdiepte kunststof kozijnen met ventilatieroosters.

De panelen

Je kan kunststof kozijnen, puien of deuren combineren met panelen. Omdat je wat meer privacy wilt, of gewoon omdat je ze mooi vindt. Maar zorgen die panelen voor betere isolatie? In de meeste gevallen niet. HR++(+) glas biedt betere isolatie dan vrijwel alle panelen, met uitzondering van sommige deurpanelen van Weru. Onze adviseurs vertellen je graag hoe het zit met het product dat jij voor ogen hebt.

Weru kunststof pui met kunststof panelen in zelfde kleur als de deuren.
Weru kunststof pui met kunststof panelen in zelfde kleur als de deuren.

Weinig onderhoud = ook besparen

Ook dat maakt kunststof voordelig: je hoeft ze alleen om de zoveel maanden even schoon te maken met een sopje. Daarbij gaan kunststof kozijnen van kwaliteitsmerken als Weru makkelijk 50 jaar mee. Dat is 50 jaar zorgeloos genieten. Hout moet je daarentegen om de zoveel jaar opnieuw schuren, verven en lakken. Dat kost geld en moeite. Met kunststof bespaar je beide.

Subsidies verduurzamen woning

Het besparen begint al gelijk bij de aanschaf van kunststof kozijnen en HR++ of triple glas. Er zijn namelijk subsidies om je woning te verduurzamen. Als particulier kun je profiteren van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Als je 1 isolatiemaatregel treft, krijg je 15 procent van de investeringskosten terug. Tref je er 2? Dan krijg je tot wel 30 procent terug. Vve’s kunnen gebruikmaken van de Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE).

Leningen voor woning verduurzamen

Wil je graag kunststof kozijnen en isolatieglas in huis, maar kun je het momenteel niet bekostigen? Sowieso hoef je niet alle kozijnen tegelijk te vervangen. Zo smeer je de investering uit over een langere periode. Daarnaast zijn er leningen die je kunt aanvragen voor het verduurzamen van je woning, zoals de Energiebespaarlening. En sommige gemeenten bieden hun eigen subsidies aan. Met de Energiesubsidiewijzer kun je zien wat er in jouw gemeente mogelijk is.

Tel uit je winst

Hoeveel geld je precies bespaart door over te stappen op kunststof kozijnen en isolatieglas, hangt af van verschillende factoren. Stap je over van ouderwets dubbelglas naar HR++ glas? Volgens de berekeningen van Milieu Centraal verdien je de investering in zo’n 6 jaar terug bij een kleinere woning en in minder dan 10 jaar bij grotere en vrijstaande huizen. Isolerende ramen en kozijnen verbeteren bovendien de energielabel van je huis, wat weer de verkoopwaarde verhoogt. En de onderhoudskosten zijn zo goed als nul. Kortom: isoleren = profiteren.

Je woning verduurzamen met kunststof kozijnen?

Wil jij ook stookkosten besparen met moderne en superisolerende kunststof kozijnen, deuren of puien? En kiezen uit talloze kleuren, structuren, aanvullende veiligheidsopties en meer? Kom langs in onze showroom en laat je inspireren door de vele mogelijkheden.

Gratis en vrijblijvend adviesgesprek

Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

  • Onze adviseurs hebben geen verkooptargets
  • We bespreken rustig op je gemak al jouw wensen
  • Je ontvangt vervolgens een heldere offerte
  • Vragen? Dan staan we altijd voor je klaar
  • Ga je akkoord? Dan gaan we voor je aan de slag

Onze showroom staat in Sassenheim, vlak bij de afrit van de A44. Ambra Kozijnen is actief in het gebied tussen Haarlem, Alphen aan den Rijn en Den Haag.

Kaart van het werkgebied van Ambra Kozijnen

Vul je gegevens in, dan nemen onze adviseurs snel contact met je op:

Google reCaptcha: ongeldige sitesleutel.

Keuzestress?

Er zijn ontzettend veel opties en mogelijkheden. Zoveel, dat het best een beetje kan gaan duizelen. Bezoek onze showroom of maak een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek bij je thuis. Dan bespreken we je wensen en wat er allemaal mogelijk is. Bovendien krijg je een heldere offerte zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Bel 0252-83 09 95 of mail naar info@ambrakozijnen.nl.

Onze merken

Kunststof kozijnen, deuren en schuifpuien van Weru

Aluminium kozijnen, deuren, schuifpuien en glaswanden van Mondana

Verano raamdecoratie voor houten, kunststof en aluminium kozijnen

KeJe horren, rolgordijnen, plissé en jaloezieën voor kunststof en aluminium kozijnen

Kijk ook eens bij ons broertje:
Bekijk website