Kunststof kozijnen schoonmaken of schilderen

Schoonmaken is heel eenvoudig, want kunststof kozijnen zijn heel onderhoudsvriendelijk. Je hoeft geen kieren te dichten en niet te schuren en schilderen. Eigenlijk hoef je ze alleen af en toe schoon te maken om vuil en aanslag te verwijderen. Dit is nodig omdat het vuil anders na verloop van tijd, we hebben het over enkele jaren, in het kozijn kan trekken. En dan is het een stuk lastiger schoonmaken.

Kunststof kozijnen schoonmaken samengevat

Geen tijd of zin om het hele verhaal te lezen? Dan vatten we hier onze tips voor het schoonmaken van kunststof kozijnen even voor je samen:

 1. Eén of twee keer per jaar
 2. Kan gewoon met een sopje
 3. Geen schuursponsje of schuurmiddel
 4. Geen agressieve schoonmaakmiddelen
 5. Wax: alleen als je kozijn daarvoor geschikt is
 6. Vergeet het hang- en sluitwerk niet

Eenvoudig schoon te maken

Kunststof kozijnen reinigen is een koud kunstje. Het beste is om ze een of twee keer per jaar schoon te maken. Bijvoorbeeld als je toch al je ramen aan het lappen bent. Alles wat je nodig hebt is een handwarm sopje met een mild reinigingsmiddel en een doekje. Even met de natte doek over het kozijn, en ze zijn weer als nieuw! Vergeet niet de hoekjes en de onderdorpel mee te nemen, hier verzamelt zich vaak vuil, en spinnetjes vinden het er ook fijn.

Spinnenpoep?!

Over spinnen gesproken: je hebt vast weleens die kleine zwarte spikkeltjes gezien op je kozijn. Da’s dus spinnenpoep. Vooral in de herfst heb je er last van. Niet omdat er dan meer spinnen zijn. Dat is een misverstand. In het ‘spinnenseizoen’ zijn er niet meer spinnen, ze vallen alleen meer op. De hele zomer hebben ze zich volgevreten. En nu zijn ze op hun grootst. Een grote spin maakt niet alleen een groter web, hij poept ook meer. Zonde van je mooie kunststof kozijn, maar gelukkig is het vrij eenvoudig schoon te maken. Op dezelfde manier als ander vuil. Voor heel hardnekkige spinnenpoep kun je onze speciale onderhoudsset (zie hieronder) bestellen.

Schoonmaken: zo moet het niet

Er zijn ook een aantal dingen die je beter niet kunt doen als je kunststof kozijnen gaat schoonmaken. Gebruik geen schuursponsje of schuurmiddel. Dit kan lelijke krassen achterlaten. Gebruik ook geen agressieve schoonmaakmiddelen als spiritus en chloor. Een milde allesreiniger is prima.

Kunststof kozijnen waxen

Als je wilt, kun je je kozijnen nog waxen. Vocht hecht zich dan minder makkelijk en je kunststof kozijnen blijven langer schoon. We raden wel aan om goed na te gaan of jouw kozijnen geschikt zijn voor een waxlaagje. Als je kunststof kozijnen er geschikt voor zijn en je wilt ze waxen, kan dit met speciale kozijnwax van de bouwmarkt. Maar je kunt ook autowas of boenwas gebruiken, dat werkt net zo goed. Neem bij vragen gerust contact met ons op, we helpen je graag verder.

Scharnieren en hang- en sluitwerk reinigen

Als je je kunststof kozijnen gaat reinigen, vergeet dan ook de scharnieren en het hang- en sluitwerk niet. Hier kan na een tijdje veel vuil tussen gaan zitten, waardoor het raam kan gaan piepen bij het openen en sluiten. Je kunt de onderdelen het beste twee keer per jaar invetten. Gebruik liever geen olie, dit trekt vuil aan. Teflonspray is een goede optie.

Speciale onderhoudsset

Wil je echt het allerbeste voor je kunststof kozijnen? Bestel dan onze speciale onderhoudsset waarmee je het gehele kunststof kozijn piekfijn onderhoudt: het kozijn zelf, het beslag en de raamrubbers. Zo ben je in één keer helemaal klaar. De set bevat een speciale reinigingsmelk met doekje, olie om het beslag te smeren en onderhoudsdoekjes voor de raamrubbers. Voor de prijs hoef je het niet te laten: slechts € 19,50 exclusief btw. Bel of mail om een set te bestellen.

Speciale onderhoudsset voor het schoonmaken van kunststof kozijnen.

Kunststof kozijnen schilderen

De kunststof kozijnen van Weru zijn er in alle soorten en maten. En ook in ontzettend veel verschillende kleuren en structuren. Je kunt dus meteen de kleur en structuur kiezen die je mooi vindt en die bij je huis past. Het kan natuurlijk gebeuren dat je toch liever kunststof kozijnen in een andere kleur wilt. Misschien ben je de kleur zat, of zaten de kozijnen er al in toen je het huis kocht en is de kleur niet helemaal jouw smaak. Dus nu wil je je kunststof kozijnen schilderen.

Kun je kunststof kozijnen schilderen?

Kunststof kozijnen schilderen, kan dat eigenlijk wel? In veruit de meeste gevallen is dat inderdaad mogelijk. Maar het is vrij bewerkelijk en niet iets waar je licht over moet denken. Laat je sowieso eerst informeren door de fabrikant van je kunststof kozijnen. Ga je het zelf doen? Bedenk vooraf hoe je het gaat aanpakken. Wil je de kozijnen alleen binnen schilderen, of ook buiten? Bekijk ook of je kozijnen nog wel in goede staat zijn. Heel oude kunststof kozijnen kun je misschien beter vervangen dan schilderen. Er zijn ook gespecialiseerde bedrijven die een nieuwe folie in een andere kleur of met een structuur kunnen aanbrengen, maar dit is niet goedkoop.

Hoe pak je het aan?

Voor je begint met schilderen moet je de kunststof kozijnen voorbehandelen. Schuur ze nauwkeurig af en zorg dat ze volledig vetvrij zijn. Vervolgens breng je een primer aan. Als de primer droog, is schuur je het geheel weer licht op. Daarna kan je gaan schilderen. Breng daarbij steeds twee lagen verf aan. Het beste is om na het drogen van de eerste verflaag nog eens licht te schuren en daarna een tweede laag aan te brengen.

De keuze van de verf

Ga je je kunststof kozijnen verven, kies dan de juiste lak. Er zijn genoeg lakken speciaal voor kunststof kozijnen op de markt die perfecte hechting garanderen. Voor binnen en voor buiten. Maar je kunt ook andere verf gebruiken. Laat je wel altijd goed informeren voor je een keuze maakt. Niet elke lak is bijvoorbeeld geschikt voor bewegende onderdelen zoals bij een draai-kiepraam of schuifpui. Glansverf heeft de voorkeur boven mat. Oneffenheden onder de verf zijn dan minder zichtbaar en het is beter bestand tegen regenwater. Ook blijft de verf langer mooi.

Gratis en vrijblijvend adviesgesprek

Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

 • Onze adviseurs hebben geen verkooptargets
 • We bespreken rustig op je gemak al jouw wensen
 • Je ontvangt vervolgens een heldere offerte
 • Vragen? Dan staan we altijd voor je klaar
 • Ga je akkoord? Dan gaan we voor je aan de slag

Onze showroom staat in Sassenheim, vlak bij de afrit van de A44. Ambra Kozijnen is actief in het gebied tussen Haarlem, Alphen aan den Rijn en Den Haag.

Kaart van het werkgebied van Ambra Kozijnen

Vul je gegevens in, dan nemen onze adviseurs snel contact met je op:

Google reCaptcha: ongeldige sitesleutel.

Keuzestress?

Er zijn ontzettend veel opties en mogelijkheden. Zoveel, dat het best een beetje kan gaan duizelen. Bezoek onze showroom of maak een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek bij je thuis. Dan bespreken we je wensen en wat er allemaal mogelijk is. Bovendien krijg je een heldere offerte zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Bel 0252-83 09 95 of mail naar info@ambrakozijnen.nl.

Onze merken

Kunststof kozijnen, deuren en schuifpuien van Weru

Aluminium kozijnen, deuren, schuifpuien en glaswanden van Mondana

VELUX dakramen in alle vormen, formaten en types

KeJe en Verano horren en raamdecoratie voor kunststof en aluminium kozijnen

Kijk ook eens bij ons broertje:
Bekijk website