Kunststof of aluminium schuifpui: de verschillen

Overweeg je een (nieuwe) schuifpui in huis? Daar kun je haast geen spijt van krijgen, want een pui brengt een zee aan licht en ruimte met zich mee. Maar ook een aantal keuzes, te beginnen bij het materiaal: ga je voor kunststof of aluminium? En waar moet je verder rekening mee houden? Voor jouw gemak zetten we de verschillen tussen kunststof en aluminium schuifpuien op een rij.

Aluminium schuifpui vs. kunststof schuifpui

Kunststof puien zijn gemaakt van polyvinylchloride (pvc), een handig en veelzijdig materiaal. Bij Weru zijn zowel de kozijnen als de vleugel (het bewegende gedeelte van de pui) verstevigd met staal. Vroeger was pvc niet bepaald milieuvriendelijk, toen werden er namelijk loodhoudende stabilisatoren gebruikt bij de productie. Tegenwoordig zijn die gebaseerd op tin en organische producten, die veel minder schadelijk zijn. En als je in plaats van standaard wit kiest voor een andere kleur, gebruikt Weru voor de niet-zichtbare kern van het kozijn gerecycled pvc.

Aluminium schuifpuien zijn gemaakt van – je raadt het al – hoogwaardig aluminium. Hoe dat zich verhoudt tot kunststof? Nou, aluminium is een stuk sterker, waardoor het groter en zwaarder glaswerk kan dragen met slankere raamprofielen. En bovendien extreem recyclebaar: je aluminium kozijnen worden uiteindelijk weer ergens anders voor gebruikt. Ook is aluminium net iets kras- en stootvaster. Maar zowel aluminium als kunststof zijn stormvast. Zo kan het kunststof van Weru windkracht 11 weerstaan. Op dat vlak doet kwaliteitskunststof dus niet onder aan aluminium.

Hefschuifpui vs. ‘normale’ schuifpui

Een gewone schuifpui open je simpelweg door de raamwand opzij te schuiven. Een hefschuifpui daarentegen heeft een hefboomwerking: met een tilmechanisme hef je de pui eerst omhoog voordat je ‘m opzij schuift – vandaar de naam. De hefschuifpui heeft een strakkere afdichting en is daarom iets veiliger dan een normale schuifpui. Hefschuifpuien zijn beschikbaar in zowel kunststof als aluminium.

Kunststof hefschuifpui van Schmidt, met de kenmerkende 'hefdeurkruk' rechts.
Kunststof hefschuifpui van Schmidt, met de kenmerkende ‘hefdeurkruk’ rechts.
Kunststof schuifpui van Weru, met links het handvat om de deur open te schuifen.
Kunststof schuifpui van Weru, met links het handvat om de deur open te schuiven.

Uiterlijk

Of er op het oog grote verschillen zijn tussen aluminium en kunststof puien? Dat vinden we zelf best meevallen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor kwaliteitskunststof in strak zwart, de typische aluminiumlook. Het verschil zit ‘m dan vooral in de dikte van de profielen: aluminium is slanker. Vergelijk zelf de afbeeldingen hieronder maar eens.

Aluminium schuifpui van Mondana, let op de smalle tussenstijl.
Aluminium schuifpui van Mondana, let op de smalle tussenstijl.
Kunststof schuifpui van Weru, hier is de tussenstijl breder.
Kunststof schuifpui van Weru, hier is de tussenstijl breder.

Een belangrijkere vraag is waarschijnlijk: welk van de twee materialen kun je het meest aanpassen aan je wensen? Ook wat dat betreft valt er voor beide wat te zeggen. Zowel aluminium als kunststof is beschikbaar in meer dan 300 RAL-kleuren en verschillende afwerkingen.

Bij een aluminium pui kies je uit mat, glanzend of structuurlak. En bij kunststof kun je kiezen voor een parel- of houtstructuur, desgewenst met houtnerf, nauwelijks van echt hout te onderscheiden. Die houtlook bereik je sneller met kunststof. Maar de strakke look bereik je het best met aluminium. Kortom: kunststof oogt vaak wat klassieker, aluminium moderner.

Levensduur

Een kunststof kozijn gaat gemiddeld vijftig jaar mee. Dat hangt natuurlijk wel af van de kwaliteit van het product en de installatie. Aluminium gaat gemiddeld zo’n veertig jaar mee, iets korter dus. Dat komt onder meer doordat aluminium na een tijd gaat oxideren. Dat gebeurt wanneer het in contact komt met andere metalen, zoals kleine beetjes koper en lood die van het dak kunnen stromen wanneer het regent.

Isolatie

Kunststof en aluminium bieden allebei een goede isolatiewaarde. Maar er kan er maar een de winnaar zijn, en dat is kunststof. Dat komt door de bredere profielen en het hogere aantal isolatiekamers. Die isolatiekamers houden lucht vast, waardoor er minder warmte verloren gaat. In de aluminium puien van Mondana zitten drie van die kamers; bij de kunststof schuifpuien van Weru zijn dat er vijf of zes. Dus als je de hoogst mogelijke isolatiewaarde wil bereiken, kies dan voor kunststof.

Onthoud wel: een schuifpui bestaat vrijwel volledig uit glas. Het glaswerk heeft daarom verreweg de meeste invloed op de totale isolatiewaarde. Dat geldt niet alleen voor warmte-isolatie, maar ook voor geluidsisolatie. Kunststof en aluminium puien worden beide standaard voorzien van hoogrendementsglas (HR++). Maar je kunt ook kiezen voor triple glas, of zelfs extra dik triple glas met speciale afstandhouder voor de best mogelijke isolatiewaarde.

Kunststof hefschuifpui van Weru + triple glas: de best mogelijke isolatie.
Kunststof hefschuifpui van Weru + triple glas: de best mogelijke isolatie.

Onderhoud

Zowel kunststof als aluminium puien zijn zeer onderhoudsvriendelijk. Beide worden bewerkt met een beschermlaag die voorkomt dat vuil gemakkelijk aanhecht, en beschermt tegen wind, regen en zonlicht. Zowel een kunststof als een aluminium schuifpui moet je twee tot drie keer per jaar schoonmaken en onderhouden. Daar zit dus geen groot verschil in. Wel heeft kunststof een klein streepje voor: het kan niet roesten.

Veiligheid

Inbraakwerendheid en brandveiligheid zijn twee belangrijke zaken om rekening mee te houden bij het kopen van een nieuwe schuifpui. Kunststof en aluminium beveiligen beide beter tegen inbraak en brand dan hout. Maar kunststof – althans, het kunststof dat voor kozijnen wordt gebruikt – beschermt net iets beter tegen brand dan aluminium. Zo heeft kwaliteitskunststof niet alleen een brandwerende, maar ook een licht branddovende werking.

Wat veiligheid betreft, is de materiaalkeuze niet het belangrijkst. Het gaat vooral om de kwaliteit van het materiaal, een degelijke montage en aanvullende veiligheidsopties. Denk bijvoorbeeld aan extra inbraakwerend beslag. Zowel aluminium als kunststof schuifpuien moeten voldoen aan de meest recente Europese veiligheidsnormen. Je herkent veilige puien onder andere aan het SKG-keurmerk.

Voor een brede glaswand plaats je twee schuifpuien naast elkaar, met de openschuivende delen in het midden. Dat kan zowel met kunststof als aluminium.
Voor een brede glaswand plaats je twee schuifpuien naast elkaar, met de openschuivende delen in het midden. Dat kan zowel met kunststof als aluminium.

Veelzijdigheid

Als je een kunststof of aluminium schuifpui koopt, kun je kiezen uit allerlei aanvullende opties. Denk aan decoraties, horren, rolluiken, roeden, ventilatieroosters, zij- of bovenlichten, lakstructuren, wel of geen onderdompel, extra beveiligingsopties en ga zo maar door. Op dat vlak verschillen de twee niet veel van elkaar.

Op het gebied van kleur is kunststof wel iets veelzijdiger: de hout- en parelstructuren bieden meer verschillende opties.. Waar aluminium vooral in uitblinkt zijn de profielen: die kunnen heel slank en onopvallend, of juist extra prominent zijn. Architecten zijn er dan ook gek op.

Antracietkleurige aluminium schuifpui van Mondana met ventilatierooster en zijlicht.
Antracietkleurige aluminium schuifpui van Mondana met ventilatierooster en zijlicht.
Kunststof hefschuifpui van Schmidt in antraciet met parelstructuur en ventilatierooster
Kunststof hefschuifpui van Schmidt in antraciet met parelstructuur en ventilatierooster.

Grote raamoppervlakken

Wil je een schuifpui of glaswand met grote, zware ramen? Dan is aluminium de beste keuze. Aluminium is sterker dan kunststof en daarom beter geschikt voor grote raampartijen. Die zie je vaak in moderne hoogbouw, maar ook in bijvoorbeeld harmonicawanden.

Aluminium schuifpuien zijn uitstekend geschikt voor grote ramen.
Aluminium schuifpuien zijn uitstekend geschikt voor grote ramen.

Schuifpui kosten

De aanschafkosten van aluminium zijn hoger dan die van kunststof. Aluminium is namelijk een duurder materiaal dan pvc. Als je het grotere plaatje bekijkt, komt kunststof zelfs nóg goedkoper uit. Dat komt doordat het gemiddeld tien jaar langer meegaat. Kunststof hoef je dus minder snel te vervangen dan aluminium. Maar vergeet in je kostenberekening niet het glas: ook hoogwaardig isolatieglas heeft een prijskaartje, of je het nu in een kunststof of in een aluminium kozijn plaatst.

Aluminium of kunststof schuifpui: de verschillen op een rij

Hieronder voor het gemak de verschillen en overeenkomsten tussen kunststof en aluminium puien op een rij.

OnderdeelKunststofAluminium
1. Beschikbaar als hefschuifpui
2. Kras- en stootvast 
3. Stormvast
4. Kleurenmogelijkheden
5. Slanke profielen 
6. Klassieke uitstraling 
7. Moderne uitstraling 
8. Levensduur 
9. Isolatie 
10. Onderhoud
11. Inbraakveiligheid
12. Brandveiligheid
13. Veelzijdigheid
14. Grote raamoppervlakken 
15. Kosten (voordeliger) 
16. Voldoet aan Europese eisen
De belangrijkste verschillen tussen kunststof en aluminium schuifpuien.

Gratis en vrijblijvend adviesgesprek

Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

  • Onze adviseurs hebben geen verkooptargets
  • We bespreken rustig op je gemak al jouw wensen
  • Je ontvangt vervolgens een heldere offerte
  • Vragen? Dan staan we altijd voor je klaar
  • Ga je akkoord? Dan gaan we voor je aan de slag

Onze showroom staat in Sassenheim, vlak bij de afrit van de A44. Ambra Kozijnen is actief in het gebied tussen Haarlem, Alphen aan den Rijn en Den Haag.

Kaart van het werkgebied van Ambra Kozijnen

Vul je gegevens in, dan nemen onze adviseurs snel contact met je op:

Google reCaptcha: ongeldige sitesleutel.

Keuzestress?

Er zijn ontzettend veel opties en mogelijkheden. Zoveel, dat het best een beetje kan gaan duizelen. Bezoek onze showroom of maak een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek bij je thuis. Dan bespreken we je wensen en wat er allemaal mogelijk is. Bovendien krijg je een heldere offerte zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Bel 0252-83 09 95 of mail naar info@ambrakozijnen.nl.

Onze merken

Kunststof kozijnen, deuren en schuifpuien van Weru

Aluminium kozijnen, deuren, schuifpuien en glaswanden van Mondana

VELUX dakramen in alle vormen, formaten en types

KeJe en Verano horren en raamdecoratie voor kunststof en aluminium kozijnen

Kijk ook eens bij ons broertje:
Bekijk website