Onderhoud

Kunststof kozijnen schoonmaken

Kunststof kozijnen zijn heel onderhoudsvriendelijk. Je hoeft geen kieren te dichten en niet te schuren en schilderen. Eigenlijk hoef je ze alleen af en toe schoon te maken om vuil en aanslag te verwijderen. Dit is nodig omdat het vuil anders na verloop van tijd, we hebben het over enkele jaren, in het kozijn kan trekken. En dan is het een stuk lastiger schoonmaken.

Kunststof kozijnen schoonmaken samengevat

Geen tijd of zin om het hele verhaal te lezen? Dan vatten we hier onze tips voor het schoonmaken van kunststof kozijnen  even voor je samen:

  1. Eén of twee keer per jaar
  2. Kan gewoon met een sopje
  3. Geen schuursponsje of schuurmiddel
  4. Geen agressieve schoonmaakmiddelen
  5. Wax: alleen als je kozijn daarvoor geschikt is
  6. Vergeet het hang- en sluitwerk niet

Eenvoudig schoon te maken

Kunststof kozijnen reinigen is een koud kunstje. Het beste is om ze een of twee keer per jaar schoon te maken. Bijvoorbeeld als je toch al je ramen aan het lappen bent. Alles wat je nodig hebt is een handwarm sopje met een mild reinigingsmiddel en een doekje. Even met de natte doek over het kozijn, en ze zijn weer als nieuw! Vergeet niet de hoekjes en de onderdorpel mee te nemen, hier verzamelt zich vaak vuil, en spinnetjes vinden het er ook fijn.

Spinnenpoep?!

Over spinnen gesproken: je hebt vast weleens die kleine zwarte spikkeltjes gezien op je kozijn. Da’s dus spinnenpoep. Vooral in de herfst heb je er last van. Niet omdat er dan meer spinnen zijn. Dat is een misverstand. In het ‘spinnenseizoen’ zijn er niet meer spinnen, ze vallen meer op. De hele zomer hebben ze zich volgevreten. En nu zijn ze op hun grootst. Een grote spin maakt niet alleen een groter web, hij poept ook meer. Zonde van me je mooie kunststof kozijn, maar gelukkig is het vrij eenvoudig schoon te maken. Op dezelfde manier als ander vuil. Voor heel hardnekkige spinnenpoep kun je onze speciale onderhoudsset (zie onderaan deze pagina) bestellen.

Zo moet het niet

Er zijn ook een aantal dingen die je beter niet kunt doen als je kunststof kozijnen gaat schoonmaken. Gebruik geen schuursponsje of schuurmiddel. Dit kan lelijke krassen achterlaten. Gebruik ook geen agressieve schoonmaakmiddelen als spiritus en chloor. Een milde allesreiniger is prima.

Kunststof kozijnen waxen

Als je wilt, kun je je kozijnen nog waxen. Vocht hecht zich dan minder makkelijk en je kunststof kozijnen blijven langer schoon. We raden wel aan om goed na te gaan of jouw kozijnen geschikt zijn voor een waxlaagje. Als je kunststof kozijnen er geschikt voor zijn en je wilt ze waxen, kan dit met speciale kozijnwax van de bouwmarkt. Maar je kunt ook autowas of boenwas gebruiken, dat werkt net zo goed. Neem bij vragen gerust contact met ons op, we helpen je graag verder.

Scharnieren en hang- en sluitwerk reinigen

Als je je kunststof kozijnen gaat reinigen, vergeet dan ook de scharnieren en het hang- en sluitwerk niet. Hier kan na een tijdje veel vuil tussen gaan zitten, waardoor het raam kan gaan piepen bij het openen en sluiten. Je kunt de onderdelen het beste twee keer per jaar invetten. Gebruik liever geen olie, dit trekt vuil aan. Teflonspray is een goede optie.

Speciale onderhoudsset

Wil je echt het allerbeste voor je kunststof kozijnen? Bestel dan onze speciale onderhoudsset waarmee je het gehele kunststof kozijn piekfijn onderhoudt: het kozijn zelf, het beslag en de raamrubbers. Zo ben je in één keer helemaal klaar. De set bevat een speciale reinigingsmelk met doekje, olie om het beslag te smeren en onderhoudsdoekjes voor de raamrubbers. Voor de prijs hoef je het niet te laten: slechts € 19,50 exclusief btw. Bel of mail om een set te bestellen.

Kunststof kozijnen schoonmaken onderhoudsset
“Er zijn ontzettend veel opties en mogelijkheden. Zoveel, dat het best wel een beetje kan gaan duizelen. Maak daarom een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek bij je thuis. Dan bespreken we je wensen en wat er allemaal mogelijk is. Bovendien krijg je een heldere offerte zodat je precies weet waar je aan toe bent.” Keuzestress?

Imre van der Meer, directeur

Ambra Kozijnen is erkend dealer van Weru. Onze showroom bevindt zich in Sassenheim. Naast Sassem zijn we actief in: Lisse, Hillegom, Noordwijk, Voorhout, Noordwijkerhout, Warmond, Kaag, De Zilk, Katwijk, Rijnsburg, Leiden, Leiderdorp, Buitenkaag.

Maak meteen een afspraak

voor een gratis en vrijblijvend advies
Bel 0252-830995 of mail naar info@ambrakozijnen.nl
Weru-dealer van de Duin- en Bollenstreek
Ambra Kozijnen is trots dealer van Duitse degelijkheid en innovatiekracht: de kunststof kozijnen, deuren en schuifpuien van Weru. Onze showroom bevindt zich in Sassenheim. Naast Sassem zijn we actief in: Lisse, Hillegom, Noordwijk, Voorhout, Noordwijkerhout, Warmond, Kaag, De Zilk, Katwijk, Rijnsburg, Leiden, Leiderdorp, Buitenkaag en alle plaatsen hier vlakbij. Bezoek ook onze webshop met Luxhor: raamdecoratie voor kunststof kozijnen.