Kozijnen vervangen

Kozijnen vervangen

Wil je je kozijnen laten vervangen? Dan is de eerste vraag: worden het aluminium, houten of kunststof kozijnen? Om je te helpen kiezen, geven we hieronder een handig overzicht van de belangrijkste verschillen, de kosten en de voor- en nadelen. En als eerste gaan we in op een aantrekkelijke subsidieregeling die je veel geld kan besparen.

Wij van Weru-eend

Even vooraf: Bij Ambra Kozijnen leveren en installeren we de kunststof kozijnen van Weru, de Audi onder de kozijnen. Met de welbekende Duitse degelijkheid. Wij zijn zelf groot fan, maar het belangrijkst voor ons is om jou een eerlijk advies te geven. Zodat jij erachter komt welke kozijnen het beste bij jouw wensen passen. En als dat niet die van Weru zijn, maar jij er wel helemaal blij mee bent, zijn wij dat ook. Dus dit is absoluut geen ‘wij van wc-eend’-verhaal.

Kozijnen vervangen subsidie

Er is goed nieuws voor mensen die overwegen hun kozijnen te vervangen: als je vóór 31 december 2020 twee isolatiemaatregelen neemt, dan kun je daarvoor tot wel € 10.000 subsidie krijgen. Dit heet Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en nieuwe kozijnen vallen daar ook onder. Meer weten? Lees dan ons blog over subsidie op kozijnen.

13 verschillen

De meeste vragen krijgen we over het vervangen van houten kozijnen voor kunststof. Maar soms zijn aluminium kozijnen beter, bijvoorbeeld voor heel grote raamoppervlakken. Dus wat is de beste keuze in jouw situatie? Om je op weg te helpen, hebben we in de tabel hieronder de belangrijkste verschillen op een rijtje gezet.

  Kunststof kozijnen Houten kozijnen Aluminium kozijnen
Levensduur 50 jaar 50-75 jaar 40 jaar
Onderhoud onderhoudsvriendelijk geregeld nodig onderhoudsvriendelijk
Klassieke uitstraling mogelijk? ja: met houtlook en rechte hoekverbindingen ja nee
Meerdere kleuren? ja (200+ bij Weru) ja ja
Kleurvast? ja (bij kwaliteitsmerken als Weru) minder ja
Overschilderbaar? ja ja niet aangeraden
Aanschafkosten meest aantrekkelijk aantrekkelijk minst aantrekkelijk
Totale kosten inclusief onderhoud meest aantrekkelijk minder aantrekkelijk minder aantrekkelijk
Inbraakwerend inbraakwerend minder inbraakwerend inbraakwerend
Isolatie kozijn zeer isolerend isolerend minder isolerend
Brandveiligheid goed minder goed goed
Constructief nee ja ja
Zeer groot raamoppervlak ongeschikt minder geschikt geschikt

Wil je meer weten over de verschillen? Lees dan onze blogs Kunststof of houten kozijnen en Kunststof of aluminium kozijnen. Hieronder stippen we nog een aantal aandachtspunten aan.

Houten kozijnen vervangen voor kunststof

In de tabel zie je staan dat kunststof kozijnen niet constructief zijn. Dat wil zeggen: in tegenstelling tot hout en aluminium hebben kunststof kozijnen geen dragende functie. Dit is een belangrijk aandachtspunt als je overweegt om houten kozijnen te vervangen voor kunststof. Want dan kan er een gebrek aan ondersteuning ontstaan. En daarmee een kans op doorbuiging en scheuren in het metselwerk. Daarom is het belangrijk om eerst vast te stellen of de huidige kozijnen een dragende functie hebben. En welke maatregelen nodig zijn om toch kunststof kozijnen te kunnen plaatsen. Een deskundig installateur kan je daarover informeren.

Klassieke uitstraling met houtlook

Kunststof en aluminium kozijnen hebben een moderne uitstraling. Voor een klassieke uitstraling kun je kiezen voor kunststof kozijnen met houtlook en rechte lasnaden: haast niet van een houten kozijn te onderscheiden. Lees hier meer over kunststof kozijnen met houtlook.

Goedkoop kozijnen vervangen

Laat ik je maar meteen uit de droom helpen: kozijnen vervangen is nooit goedkoop. Maar je moet sowieso kijken naar de totale kosten inclusief onderhoud. Dan gaat het om de combinatie van de aanschafprijs, de levensduur en de onderhoudskosten binnen de gehele levensduur. Aluminium kozijnen hebben bijvoorbeeld weliswaar lage onderhoudskosten, maar een hogere aanschafprijs en kortere levensduur. Dat maakt de totale kosten minder aantrekkelijk. Kunststof kozijnen zijn op dit vlak het meest aantrekkelijk. Helemaal als je in aanmerking komt voor subsidie.

Kozijnen vervangen kosten berekenen

Maar wat zijn de kosten van het kozijnen vervangen dan? Op internet zijn er tal van websites die je helpen om de kosten te berekenen. Toch raden we aan om je daar niet te veel door te laten leiden. Zo’n berekening houdt namelijk geen rekening met jouw specifieke situatie en jouw specifieke wensen. We hebben een hele uitleg geschreven van de beste manier om de kosten helder te krijgen: Wat kosten kunststof kozijnen?

Hoe gaat het in z’n werk?

Wat we nog niet hebben behandeld: hoe gaat kozijnen vervangen nou in z’n werk? Is het bijvoorbeeld iets dat je zelf kunt doen? Lees daarover ons blog Kunststof kozijnen plaatsen. Dat gaat weliswaar specifiek over kunststof kozijnen, maar voor de stappen voor houten en aluminium kozijnen zijn vergelijkbaar.

Nog vragen?

In een persoonlijk adviesgesprek vertellen we graag meer over de verschillende soorten kozijnen en waar je allemaal nog meer op moet letten.

“Er zijn ontzettend veel opties en mogelijkheden. Zoveel, dat het best wel een beetje kan gaan duizelen. Maak daarom een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek bij je thuis. Dan bespreken we je wensen en wat er allemaal mogelijk is. Bovendien krijg je een heldere offerte zodat je precies weet waar je aan toe bent.”

Keuzestress?

Imre van der Meer, directeur

Ambra Kozijnen is erkend dealer van Weru. Onze showroom bevindt zich in Sassenheim. Naast Sassem zijn we actief in: Lisse, Hillegom, Noordwijk, Voorhout, Noordwijkerhout, Warmond, Kaag, De Zilk, Katwijk, Rijnsburg, Leiden, Leiderdorp, Buitenkaag.

Maak meteen een meetafspraak

voor een gratis advies en vrijblijvende offerte
Bel 0252-830995 of mail naar info@ambrakozijnen.nl
Weru-dealer van de Duin- en Bollenstreek
Ambra Kozijnen is trots dealer van Duitse degelijkheid en innovatiekracht: de kunststof kozijnen, deuren en schuifpuien van Weru. Onze showroom bevindt zich in Sassenheim. Naast Sassem zijn we actief in: Abbenes, Aerdenhout, Bennebroek, Buitenkaag, Cruquius, Heemstede, Hillegom, Hoogmade, Kaag en Braassem, Katwijk, Koudekerk aan den Rijn, Leiden, Leiderdorp, Leimuiden, Lisse, Lisserbroek, Nieuwe Wetering, Nieuw-Vennep, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Oud Ade, Oude Wetering, Rijpwetering, Rijnsburg, Rijnsaterwoude, Roelofarendsveen, Valkenburg (ZH), Vogelenzang, Voorhout, Warmond, Woubrugge, Zandvoort, De Zilk, Zoeterwoude, Zoeterwoude-Rijndijk, Zwaanshoek. Bezoek ook onze webshop Luxhor: raamdecoratie voor kunststof kozijnen.