Kozijnen vervangen: houten, aluminium of kunststof kozijnen?

Kozijnen vervangen?

Van plan je kozijnen te vervangen? Vroeger was dat nog weleens anders, maar tegenwoordig zijn er kunststof kozijnen, houten kozijnen en aluminium kozijnen van hoge kwaliteit verkrijgbaar. Dat maakt het best moeilijk om een goede keuze te maken. Wordt het kunststof of hout? Of toch aluminium? Om je te helpen, hebben we hieronder de belangrijkste verschillen voor je op een rij gezet.

Kunststof kozijnen van Weru

Bij Ambra Kozijnen leveren en installeren we de kunststof kozijnen van Weru, de Audi onder de kozijnen. Met de welbekende Duitse degelijkheid. Wij zijn groot fan, maar het belangrijkst voor ons is om jou een eerlijk advies te geven. Zodat jij erachter komt welke kozijnen het beste bij jouw wensen passen. En als dat niet die van Weru zijn, maar jij er wel helemaal blij mee bent, zijn wij dat ook!

Kozijnen vervangen: waar op letten?

Kozijnen vervangen doe je niet zomaar even. Er is veel waar je rekening mee moet houden. In de tabel hieronder zie je de belangrijkste verschillen. De kolom helemaal links toont de 11 vlakken waarop houten, aluminium en kunststof kozijnen onderling verschillen. In de drie kolommen ernaast zie je wat het verschil precies is: eerst bij kunststof kozijnen, dan bij houten en ten slotte bij aluminium kozijnen.

Kunststof kozijnen: 12 verschillen met houten en aluminium kozijnen

  Kunststof kozijnen Houten kozijnen Aluminium kozijnen
Levensduur 50 jaar 50-75 jaar 40 jaar
Onderhoud onderhoudsvriendelijk geregeld nodig onderhoudsvriendelijk
Klassieke uitstraling mogelijk? ja: met houtlook en rechte hoekverbindingen ja nee
Meerdere kleuren? Ja (200+ bij Weru) ja ja
Kleurvast? ja (bij kwaliteitsmerken als Weru) ja ja
Overschilderbaar? ja ja nee
Aanschafkosten meest aantrekkelijk aantrekkelijk minst aantrekkelijk
Totale kosten inclusief onderhoud meest aantrekkelijk minder aantrekkelijk minder aantrekkelijk
Inbraakwerend inbraakwerend minder inbraakwerend inbraakwerend
Isolatie kozijn isolerend zeer isolerend minder isolerend
Brandveiligheid goed minder goed goed
Zeer groot raamoppervlak minder geschikt minder geschikt geschikt

Toelichting op de tabel

Levensduur en onderhoud spreken voor zich. Kunststof en aluminium kozijnen hebben een moderne uitstraling. Maar wat als je een traditioneel huis hebt? Die vraag wordt beantwoord bij “klassieke uitstraling”: zijn er kozijnen verkrijgbaar zijn die passen bij traditionele architectuur, bijvoorbeeld een jarendertigwoning? De onderwerpen “meerdere kleuren” en “overschilderbaar” spreken ook weer voor zich. Vroeger hadden kunststof kozijnen de neiging om te verkleuren. Kwaliteitsmerken als Weru zijn echter kleurvast.

De aanschafkosten spreken voor zich. Bij de totale kosten inclusief onderhoud gaat het om de combinatie van de aanschafprijs, de levensduur en de onderhoudskosten tijdens de gehele levensduur. Aluminium kozijnen hebben bijvoorbeeld weliswaar lage onderhoudskosten, maar een hogere aanschafprijs en kortere levensduur. Dat maakt de totale kosten minder aantrekkelijk.

Voor de inbraakwerendheid is het belangrijk om te onthouden dat er verschillende klassen zijn: goedkoper betekent over het algemeen minder inbraakwerend. De isolatie heeft alleen betrekking op het kozijn. Voor de beglazing kun je bijvoorbeeld kiezen uit HR++ of HR+++ driedubbelglas. Dat maakt natuurlijk nogal uit in de totale isolatiewaarde. Brandveiligheid spreekt weer voor zich. Ten slotte het raamoppervlak: aluminium is het sterkst, en daarom het meest geschikt voor zeer grote raampartijen.

“Er zijn ontzettend veel opties en mogelijkheden. Zoveel, dat het best wel een beetje kan gaan duizelen. Maak daarom een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek bij je thuis. Dan bespreken we je wensen en wat er allemaal mogelijk is. Bovendien krijg je een heldere offerte zodat je precies weet waar je aan toe bent.” Keuzestress?

Imre van der Meer, directeur

Ambra Kozijnen is erkend dealer van Weru. Onze showroom bevindt zich in Sassenheim. Naast Sassem zijn we actief in: Lisse, Hillegom, Noordwijk, Voorhout, Noordwijkerhout, Warmond, Kaag, De Zilk, Katwijk, Rijnsburg, Leiden, Leiderdorp, Buitenkaag.

Maak meteen een meetafspraak

voor een gratis advies en vrijblijvende offerte
Bel 0252-830995 of mail naar info@ambrakozijnen.nl
Weru-dealer van de Duin- en Bollenstreek
Ambra Kozijnen is trots dealer van Duitse degelijkheid en innovatiekracht: de kunststof kozijnen, deuren en schuifpuien van Weru. Onze showroom bevindt zich in Sassenheim. Naast Sassem zijn we actief in: Lisse, Hillegom, Noordwijk, Voorhout, Noordwijkerhout, Warmond, Kaag, De Zilk, Katwijk, Rijnsburg, Leiden, Leiderdorp, Buitenkaag. Bezoek ook onze webshop Luxhor: raamdecoratie voor kunststof kozijnen.